LEGO bord
I 2012 boede jeg i lejlighed med 2 kammerater. Vi hyggede helt vildt – specielt torsdag fredag og lørdag. MEN, hvad så med alle de andre dage?
Jeg kørte ned til mine forældre og hentede ALT LEGO fra dengang jeg var barn.
Først brugte jeg utrolig lang tid på at skille gamle byg ad og sortere alle LEGO klodser, så jeg fik et godt overblik over, hvad jeg havde at gøre med. Indrømmet, jeg var et meget forkælet barn, der ydermere var velsignet af, at mine forældre kendte en, der kendte en, der ikke længere ville have deres enorme mængde af LEGO.
Derfor fik mine forældre og dermed jeg den store LEGO samling. Jeg brugte den vildt meget i min barndom – jeg ved ikke hvem de er, men de skal have en stor TAK.

Nå, tilbage til 2012. Efter et par måneder med sortering og gode LEGO minder, som nok egentlig var meget terapeutisk og sundt for det unge sind (23 år), var alt klar. Nu skulle jeg overveje, hvad der skulle bygges. Som i mange andre unges hjem var det ikke møbler, der blev lagt flest penge til side til, og det stod derfor klart, at det måtte være et LEGO bord, som skulle bygges. Det ville også passe perfekt til pallesofaen og genbrugsreoler + Ikea reoler som efterhånden kun husede LEGO.
LEGO bordet
Selve konstruktionen af mit LEGO bord brugte jeg lidt tid på. Det eneste, jeg var HELT sikker på, var, at jeg ikke ville lime LEGO klodserne sammen! (Hvilket mine døtre er galde for den dag i dag)
Jeg gik med en, ud fra min viden, sikker konstruktion, så det kunne stå stabilt og rent faktisk bruges i hverdagen. I korte træk blev det en omvendt kegle- eller pyramideform som skulle være ”fundament” og holde størstedelen af bordet.


På den omvendte pyramideform skulle der være to ”vinger”. Disse “vinger” definerede størrelsen på LEGO bordet og hjalp til at holde bordpladen.
For at opnå et helt stabilt LEGO bord tilføjede jeg fire bordben.
Bordplade
Så kom tankerne om, hvordan selve bordpladen skulle laves… og her må jeg indrømme, at jeg gik med en ”ikke-LEGO-løsning”. Beklager meget, men selvom rengøring og praktik ikke fyldte meget dengang, så kunne jeg hurtigt forestille mig, hvordan en LEGO bordplade ville blive med tiden. Jeg valgte i stedet en plexiglasplade. Det der tiltalte mig med den løsning var, at den var nem at lave i mål, OG endnu vigtigere kunne man se hele konstruktionen gennem pladen. Det gav mulighed for at lave nogle små situationer med LEGO Minifigurer og andre byg nede i bordet (under plexiglaspladen).
Det minibyg, jeg var mest glad for, var en gengivelse af mig og tre af mine bedste venner, der har været på fisketur hvert år siden efterskoletiden.

Bordben

Hvert LEGO bordben havde sit eget udtryk.
Et af bordbenene var lavet med LEGO Technic, et var lavet af klassiske LEGO klodser, et med runde klodser og det sejeste ben var lavet med elementer fra LEGO Castle (En af de helt gamle LEGO sæt selvfølgelig – dog desværre ikke det gule).
For at sikre at bordbenene stod rigtigt og stabilt blev de bundet sammen med ”den omvendte pyramide” med to LEGO plader fra et fodbold-sæt.
Funktioner
Jeg havde et ønske om, at bordet skulle kunne noget. Det ville jo være vanvittigt at lave et LEGO projekt, som ikke kunne et eller andet sejt og/eller brugbart. Hjernecellerne var ikke til meget andet end at se frem til den næstkommende torsdag, og derfor kredsede de forskellige ideer også meget om features, der var brugbare i situationer, hvor der var fest.
Derfor blev jeg hurtigt enig med mig selv om, at der skulle findes en løsning til:
- Spillekort
- Terninger
- Raflebægere
- Cigaretter og lighter (Ved specielt denne er svær at forene med LEGO, men det skete altså)
- Og så lige en Showpiece platform

Spillekort
Spillekort kom ned i en lille skuffe, der ved hjælp af et lille ”håndsving” og tandhjul fra LEGO Technic kunne skubbes ud. Kortspillet kunne ses gennem plexiglasbordpladen (Jaja, jeg beklager endnu engang)
Terninger
Til terninger tog jeg et af bordbenene i brug. Det var en meget simpel løsning, som egentlig bare var en låge øverst i et af bordbenene, hvor terningerne kunne hældes i. Længere nede på bordbenet var der en anden låge, og når man åbnede denne, væltede det ud med terninger. Det gode ved denne løsning var, at der kunne være utrolig mange terninger i det hule bordben. Man kunne altså både spille rummand, tårn, løgn/snyd/tænkeboks (alt efter hvor man kommer fra i landet), Meyer og meget mere.
Raflebægere
Under en af ”vingerne” på border, var der indbygget to stænger. De var fastgjort til den omvende pyramide. På disse to kunne man hænge raflebægere, så man altid var klar til et godt terningespil.
Cigaretter og lighter
Anordningen til denne var klart sejest. Inden jeg fortæller mere om denne, kræver det igen et lille spring tilbage i tiden – til den forkælede dreng, der i slutningen af 90’erne, fik det fedeste LEGO! Et LEGO Technic sæt med hydraulik. Den var for vild!
Men tilbage til mit LEGO bord. Hydraulikken blev installeret i bordet. Selv pumpen sad skjult i et bordben, hvor man lige kunne få en finger ind og skabe trykket. Styringen af hydraulikken sad i siden af bordet, og man kunne ved at rykke en lille split fordele trykket via den ene eller anden slangeføring. Hev man splitten den ene vej skød bordet en cigaret ud i den ene side, og trak man den anden vej, kom der en lighter ud. Det synes både jeg og besøgende, var klart det smarteste, det LEGO bord kunne.
Showpiece platform
Nede i den omvendte pyramide var der en platform. Ideen var at man her kunne placere sine showpiece LEGO byg. Da bordplade var let aftagelig, kunne man løbende udskifte sit showpiece LEGO byg.
Showpiece platformen kunne rotere. Med en simpel kombination af tandhjul fra LEGO Technic og selvfølgelig en LEGO motor roterede platformen. Gearing med tandhjulene var lavet, så det var en langsom rotation, og hele herligheden kunne ses gennem LEGO bordets bordplade.
OG SÅ ER DET LEGO BORD FÆRDIGT!

Fernisering
Efter et halvt års tid med sortering og LEGO byg var det endelig tid til den HELT STORE fernisering af det sejeste LEGO bord. Hvis der er en anledning, så skal der holdes en fest. Bordet kom selvfølgelig op på en piedestal, så det kunne ses og prøves af alle de fremmødte. Ved siden af kørte der billeder af processen. Der var fuldstændig styr på det.

Vigtigst af alt affødte denne lille gimmick endnu en dejlig fest med vennerne. Det skal dog siges, at det ene bordben, det lavet af LEGO Castle, blev ødelagt til ferniseringen. Det viste en svaghed i LEGO bordet – Det kunne ikke holde til at folk sparkede til det… Surprise!
Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, og dermed havde jeg noget at give mig til dagen efter.
Lever det LEGO bord endnu?
Som I nok har bemærket, er hele min fortælling i datid… det er desværre fordi mit LEGO bord ikke længere findes. Jeg må med skam i stemmen og med stor ansvarsfraskrivelse fortælle, at det forsvandt, da jeg fik en kæreste. Hun synes ikke det passede ind i ”fællesmøblementet”, og jeg måtte grædende skille det ad. Jeg kan trøste mig en smule ved, at jeg stadig er sammen med hende den dag i dag, og vi nu har fået nogle børn, som måske inden længere også vil have indflydelse på ”fællesmøblementet” – Det er i hvert fald HELT sikkert, at påvirkningsarbejdet er gået i gang og intensiveres løbende, så vi måske engang får et LEGO bord igen.
Indtil det sker, kan de små heldigvis lege med alt den gode, sjove og lærerige LEGO.